Ministrarna deltar. Gör du?


Miljöminister Karolina Skog samt Närings- och innovationsminister Mikael Damberg deltar under Sveriges Innovationsriksdag 2018 om Cirkulär ekonomi.

Regeringen har uttalat ambitionen att Sverige ska bli världsledande på hållbar produktion och konsumtion av mode och textilier.

På detta tema besökte Miljöminister Karolina Skog Textile Fashion Center i fjol, för att uppleva den starka innovationsmiljö som Västra Götaland och Borås har att erbjuda för framtidens hållbara textil- och modebransch. Hon besökte bland annat Science Park Borås och Inkubatorn i Borås, där Henrik Jansson, VD för inkubatorn, passade på att bjuda in henne på nytt:

Nu återvänder Karolina Skog till Borås för att delta i programmet under Sveriges Innovationsriksdag 2018.

– Framtiden finns i den cirkulära ekonomin. Vårt sätt att resa, bo och konsumera behöver förändras för att tillvarata jordens resurser. Det handlar inte om att avstå från att göra saker, utan att göra det på ett annat sätt. Jag ser fram emot att besöka Sveriges Innovationsriksdag och prata om hur vi tillsammans skapar förutsättningar för cirkulära innovationer och nya affärsmöjligheter, säger Karolina Skog.


”Under min tid som miljöminister kommer jag jobba för konkreta gröna resultat i människors närhet. Levande städer, närhet till naturen och en hälsosammare vardag med färre gifter och fler smarta lösningar är mina prioriteringar.”


”Som närings- och innovationsminister vill jag se till att företagsklimatet i Sverige är så bra att det startas nya företag, att företagen växer, anställer fler och exporterar sina varor och tjänster. På så sätt skapas det fler jobb i Sverige.”

 


Mikael Damberg deltar för tredje året i rad


– Innovationsriksdagen är en fantastisk mötesplats och ett bra tillfälle att knyta nya kontakter. Inte minst för stora företag som söker nya samarbetspartners som kan bidra till att förnya deras verksamhet och för små innovativa företag som vill testa och skala upp sina lösningar.

Första gången Närings- och innovationsministern deltog under Sveriges Innovationsriksdag var 2016 i Åre:

– Jag tror att vi måste jobba målmedvetet med att fundera över vad som är våra strategiska styrkor, vad vi är riktigt bra på. Då finns det sektorer där vi är riktigt duktiga, där vi har tung industri. Att försöka kombinera det med nystartade företag och att få de små, nya företagen att samarbeta mer med de stora, tunga företagen tror jag är en del i den framgångsrika strategin. En annan del är att vi i Sverige bestämmer oss för ett antal samhällsutmaningar som vi vill vara drivande i att lösa och bjuda in företag att vara med i det. Det kan handla om allt i från klimatutmaningen till smarta städer, eller framtidens transportlösningar, där Sverige har mycket kompetens men kan samverka mer och åstadkomma mer, sa Mikael Damberg i en intervju för Sveriges Innovationsriksdag 2016.

Närings- och innovationsministern ser positivt på utvecklingen av Ignite Sweden, som arrangerar matchmaking mellan startups och storbolag även under årets innovationsriksdag:

– Sverige är unikt. Vi har väldigt många multinationella företag som verkar över hela världen. Men vi har också en jättespännande startupscen. Jag ser enorma möjligheter i att para ihop de här två världarna. [...] Därför är jag så glad över Ignite. Spännande plattform, jag kan bara applådera över hur snabbt ni har fått saker och ting att hända. Det är en kulturförändring som just nu sker i Sverige, sa Mikael Damberg i en intervju för Ignite Sweden.

 

Om Sverige ska bli världens mest effektiva ekosystem för innovation så behöver vi anta nya former. Varmt välkomna till #SIR18, 10-11 april i Borås.