Inspirationstalare Förprogram 7 maj

Bli rädd för världen eller rädda världen

Louise Lindén
Multientreprenör och hållbarhetsinspiratör

Måndag 7 maj 
Festivaler och stora evenemang bidrar till många positiva effekter för samhället runtomkring så som marknadsföring, turism och ekonomisk tillväxt. Men vad händer när vi börjar betrakta eventen som plattformar för hållbarhet, social innovation och förändring? Hur kan evenemangen fostra beteendeförändring och nya affärsidéer för en bättre värld? Louise berättar historien om LiveGreen - skolprojektet som blev en årlig musikfestival och som idag är en hållbar pionjär i Sverige där hundratals unga förvandlar klimatångest till innovation. Hon blandar inspirerande berättelser och egenutvecklade metoder med den senaste forskningen.

Louise Lindén drabbades av klimatångest som 17-åring och bestämde sig då för att rädda världen. Hennes bidrag blev grundandet av Sveriges mest hållbara musikfestival LiveGreen. Idag är Louise en prisbelönad multientreprenör och hållbarhetsinspiratör som utbildat tusentals individer – från unga studenter till företagsledare och kungligheter – i hur festivaler, innovationer och engagemang driver samhället i en hållbar utveckling. Louise har skrivit böcker om hållbara events och socialt entreprenörskap, jobbat åt organisationer så som Sweden Rock och SKL samt belönats av Konungens Stiftelse Ungt Ledarskap.

Smarta tillsammans

Sofie Andersson och Cissi Dahl
Sociala entreprenörer

Hur kan vi genom samarbete och samverkan öka den mänskliga hållbarheten?
Hur löser vi komplexa samhällsutmaningar tillsammans med offentliga och privata aktörer liksom civilsamhället? Sofie och Cissi är sociala entreprenörer som tar fram innovativa lösningar för olika samhällsutmaningar med syftet att öka den mänskliga hållbarheten. Under denna föreläsning delar de med sig av de utmaningar, framgångar och insikter de fått kring deras mångåriga arbete med sociala innovationer. Tillsammans leder de idag flertalet framgångsrika projekt i aktiebolaget Schvung och ideella föreningen Inkludera i Karlshamn.
 
Sofie Andersson har under många år arbetat som utbildnings- och processledare, entreprenör, styrelseledamot och konsult inom organisationsutveckling. Hon drivs av att skapa förutsättningar för människor att frigöra mer av sin potential. Cissi Dahl har mångårig erfarenhet av att arbeta i trippel helix miljö där syftet är samhällsutveckling och har dessförinnan en karriär inom elitidrott och coachning. Kombinationen av erfarenheterna gör att Cissi idag med sitt nätverk, sin kompetens och sitt driv skapar ett bättre samhälle.

Samhället kan aldrig bli smartare än de som skapar det

Micke Gunnarsson
Föreläsare och författare

Vi lever i en tid där allt ska ske i farten. Vi springer i rulltrapporna, äter mat on the go och allt ska mer eller mindre vara take away. Mycket vi måste hinna med i möjligheternas samhälle. Tekniken är fantastisk och öppnar upp möjligheter till en öppenhet och värme samhället kanske aldrig tidigare skådat. Men om inte människors medvetande eller visdom ökar i samma takt som tekniken kanske vi springer förbi möjligheten?
 
Micke Gunnarsson är föreläsare, författare och en stor inspiratör via sociala medier och sin blogg. Brinner för att stärka människors inre ledarskap och våra relationer med barn och unga. Delgrundare av KaosKompaniet (Plattform för bla dropouts) och @mickesfigurer. Mångårig erfarenhet inom den digitala branschen, både inom skolan och företagsvärlden, och har även jobbat som barnskötare, mediepedagog och lärare. 

INSPIRATIONSTALARE SVERIGES INNOVATIONSRIKSDAG 8–9 maj

Keynote 8 maj

Claudia Olsson
Ung global ledare och internationell expert på digitalisering

Framtidsanalytikern Claudia Olsson har unik kunskap om morgondagens teknik och hur den påverkar samhället. Det finns mycket som pekar på att framtiden kommer att präglas av globalisering, digitalisering och exponentiell teknikutveckling. Tekniska framsteg förändrar hur vi arbetar, innoverar och kommunicerar på global nivå. Under Sveriges Innovationsriksdag delar Claudia med sig av insikter om den tekniska utvecklingens inverkan på medborgare, samhälle och globala marknader samt hur de påverkar vårt framtida ledarskap, organisationer och lärande.

Claudia Olsson är VD för Exponential AB som arbetar med strategisk rådgivning och utbildning inom teknikutveckling. Claudia har blivit utsedd till ung global ledare av World Economic Forum, till en av Europas 40 främsta ledare under 40 år och ingår i Europeiska Kommissionens högnivågrupp som skriver visionen för Industry 2030 för Europa.

Keynote 9 maj

Tobias Degsell
Kreativitetsexperten som hjälper dig att tänka och agera nytt

Det var inte bättre förr. Om vi jämför världen idag med världen 1901, då t.ex. de första Nobelprisen delades ut, så är världen idag helt klart bättre. Teknisk utveckling är fantastiskt bra, men ny teknik är inte svaret på allt. Vi behöver fler människor, inte färre, som kan vara med och skapa framtiden. Vi behöver fler människor som vill och vågar använda sin kreativitet. I ett smart samhälle är samarbete a och o. Mångfald är mycket bättre än enfald.  Under Sveriges Innovationsriksdag 2019 kommer Tobias att ge bevis på vikten av kreativa miljöer och samverkan som driver för innovation och utveckling. Han ger sina insikter kring varför tillit och mötet mellan människor är så viktigt, mångfald är mycket bättre än enfald.  

Tobias Degsell berättar om svåra saker på ett sätt som gör det lätt att förstå så som digitalisering, maskininlärning och blockkedjetekniken. Tobias har tidigare arbetat bland annat som curator på Nobelmuseet i Stockholm. Han gillar data, är duktig på att se mönster, och i dag hjälper han företag och organisationer över hela världen att tänka och agera nytt. Tala är silver, göra är guld.